Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο πλαίσιο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Μαΐου, συνάντηση εκπροσώπων της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΟΚΕ  με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η ΕΣΕΕ τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία οι Μμε επιχειρήσεις έχουν εισέλθει στην χειρότερη δίνη των τελευταίων ετών και χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σημάδια για μια μελλοντική ανάκαμψη. Πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να εκπληρώσουν ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για εσωτερική παύση πληρωμών να είναι προ των πυλών. 
Επί των 6 σημείων που κατατέθηκαν προς συζήτηση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ΕΣΕΕ επεσήμανε τα ακόλουθα:
Για την ανάγκη να μην γίνουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα των πολιτών, η ΕΣΕΕ ανέφερε την πάγια θέση της ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων εδραιώνουν το υφεσιακό κλίμα στην αγορά. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχεται από το μισθολογικό κόστος, αλλά από άλλους παράγοντες και κυρίως από το υπερβολικό μη μισθολογικό κόστος, το οποίο δυστυχώς δεν έχει περιοριστεί.
Σε ό,τι αφορά την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την ΕΣΕΕ ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι παράγοντας διακήρυξης της κοινωνικής συνοχής. Πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι είναι ικανοί να ρυθμίσουν την αγορά με τις συμφωνίες τους. Η διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτήν την περίοδο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση του εμπορίου είναι ενδεικτική.
Η ανάγκη για περισσότερη ρευστότητα είναι ίσως το πιο καθοριστικό θέμα για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.  Το νέο πακέτο των 50 δις ευρώ στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει επιτέλους να ανοίξει τις πόρτες των τραπεζών στις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία σύστασης νέου επιχειρηματικού ταμείου εγγυήσεων από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κεφάλαια που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και θα εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν μια θετική εξέλιξη, που δυστυχώς όμως παραμένει ακόμα στο επίπεδο των εξαγγελιών. Θεωρούμε ότι η οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό θα δοθεί με μια εξάμηνη περίοδο χάριτος  των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, μέσα στην οποία, θα ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό «Σύμφωνο Ανάπτυξης».
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, έχουμε τονίσει ότι προτεραιότητα οποιουδήποτε οικονομικού σχεδίου είναι η επιβίωση της επιχειρηματικότητας και η διατήρηση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε μορφή κεφαλαίων κίνησης. Προγράμματα δημοσίων επενδύσεων στο εμπόριο μπορούν και πρέπει να θεωρηθούν αναπτυξιακά εργαλεία με την έννοια της επιβίωσης των επιχειρήσεων.
Επί της εφαρμογής των αναπτυξιακών μέτρων που αποφασίστηκαν την 27η  Οκτωβρίου 2011, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές οφείλει να αναπροσαρμόσει και να αξιοποιήσει άμεσα την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ που σχεδιάστηκε το 2006, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί καν τι θα επακολουθήσει.  Οι προσαρμογές που έγιναν μετά την κορύφωση της κρίσης, όπως η αύξηση του ορίου de minimis και τα ποσοστά συγχρηματοδότησης, ήταν τελικά μικρής σημασίας μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.
 Όσον αφορά τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, θεωρούμε ότι ακούγονται καλά αλλά είναι σε λάθος κατεύθυνση. Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι, αναφορικά με το ζήτημα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, είναι προτιμότερο και επιτυχέστερο να επιδοτείς την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και όχι την ανεργία. Το εμπόριο είναι μία πύλη εισόδου στην απασχόληση και η υποστήριξη της ανάπτυξης και της συνέχισης της λειτουργίας του είναι από μόνη της μία λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Η πρότασή μας είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους συνεπείς εργοδότες που διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή προσλαμβάνουν έστω έναν νέο άνεργο.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι φέτος 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες  με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα επιστροφής φόρων από τις προκαταβολές προηγουμένων ετών, αντίστοιχο με το περυσινό των αποδείξεων.
Τέλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει την επικινδυνότητα  των φορολογικών προτάσεων των «καθηγητών της ευρωδραχμής» που αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, επιταχύνουν τα λουκέτα, αυξάνουν την ανεργία και προκαλούν φόβο και τρόμο στην αγορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου