Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

 Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου Βέροιας εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας και το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Παρόν στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής κατά την  ομιλία του ανέπτυξε τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου που εκτείνεται στον υγροβιότοπο  των εκβολών των ποταμών Αξιού - Γαλλικού - Λουδία – Αλιάκμονα, καταθέτοντας  σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη νέων  περιβαλλοντικών φιλικών δομών προς το περιβάλλον και δράσεων εντός και πέριξ του Εθνικού Πάρκου.    
Εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία –Αλιάκμονα, στην προσπάθεια του να καταγγείλει τις ρυπογόνες επιχειρήσεις που παροχετεύουν λύματα στους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής.  
Στην παρουσίαση του ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., Αναστάσιος Ζουμπούλης, έκανε αναφορά  στο πρόβλημα της ρύπανσης της Τ66 που διασχίζει το νομό και το Δήμο Βέροιας. Επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εποχιακή επιβάρυνση με οργανικό φορτίο από τις μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, αλλά και από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που μέσω του Τριποτάμου, της Αράπιτσας και άλλων ρεμάτων παροχετεύουν όλο το χρόνο ανεπεξέργαστα απόβλητα στην Τ66 και μέσω αυτής στον Αλιάκμονα.
Τέλος στην   ύπαρξη επικίνδυνων μετάλλων στα υπόγεια νερά της λεκάνης απορροής του νομού   αναφέρθηκε ο  καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Μανασσής Μήτρακας, εκθέτοντας αναλυτικά στις τεχνολογικές μεθόδους καθαρισμού του πόσιμου νερού από στοιχεία όπως το χρώμιο, το αρσενικό, τα νιτρικά κ.α.  Έγινε κατανοητό  ότι πλέον υπάρχει η τεχνολογία για την απομάκρυνση επικίνδυνων στοιχείων από το πόσιμο νερό και διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες έχουν εντοπίσει τις περιοχές με αυξημένα επίπεδα τέτοιων ουσιών, ώστε οι αρμόδιες για την ύδρευση φορείς να είναι σε θέση να επιλέγουν το καλύτερο και όπου χρειάζεται να κατασκευάζονται μονάδες καθαρισμού. Αναφέρθηκε στην κινδυνολογία που αναπτύσσεται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης για το πόσιμο νερό και εξήγησε ότι η επιστημονική έρευνα έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι τα προβλήματα είχαν διογκωθεί χωρίς στην πραγματικότητα να διατρέχουν κίνδυνο οι πολίτες.
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και  των παρισταμένων και εκφράστηκε ακόμη η  διάθεση των ομιλητών  για αυτοσυνεργασία με το Δήμο Βέροιας σε θέματα της επιστήμης τους.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου