Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Για την προβολή των μνημείων στο Δήμο Βέροιας

Ευχάριστη εξέλιξη, είχε η προσπάθεια που κατέβαλε η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, προκειμένου να υλοποιηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, στο σκέλος της ανάδειξης μνημείων και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.
Οι απαντήσεις της   Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων  Α.Ε, όπως και του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα της κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, ήταν θετικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για μια ουσιαστική, καινοτόμα και εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση που θα απαντήσει στο ζητούμενο της προβολής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της  Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στο αίτημα που μετά από προφορικές συνεννοήσεις κατέθεσε ο Δήμος στην ΕΑΧΑ Α.Ε και στο ΥΠΠΟΤ, μεταξύ άλλων αναφέρεται, πως η Βέροια, διαθέτει πολύ σημαντικά πολιτιστικά αποθέματα. Αποθέματα από όλες τις χρονικές περιόδους, αρχής γενομένης από τους προϊστορικούς χρόνους και τον προϊστορικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας (7η χιλιετία), τους βασιλικούς τάφους και όλα τα σημαντικά ευρήματα στη Βεργίνα αλλά και στα Πιέρια και αλλού, τους 48 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα οθωμανικά μνημεία, τις διατηρητέες γειτονιές, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, διάσπαρτους ναούς και μοναστήρια, την Εβραϊκή συνοικία , τα εβραϊκά νεκροταφεία  κλπ. Αναφορά γίνεται στους αξιόλογους μουσειακούς χώρους της Βέροιας και της Βεργίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό, όπως και τα υπό κατασκευή,  της  Βεργίνας και  το Λαογραφικό.
Για όλους αυτούς τους χώρους, ο Δήμος, ζητά την ενοποίησή τους σε θεματικές πολιτιστικές διαδρομές και την ένταξη στο πρόγραμμα δράσης  ΕΑΧΑ Α.Ε και ΥΠΠΟΤ.
Η ανταπόκριση της ΕΑΧΑ ήταν άμεση και θετική, αφού είχαν προηγηθεί επαφές και συνεννοήσεις και αναμενόταν  η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΤ, η οποία ήρθε με την υπογραφή της Γ. Γραμματέως κ. Λίνας Μενδώνη.
Επίκειται συνεργασία της Δημάρχου στην Αθήνα με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο  ΕΑΧΑ κ. Ντόρα Γαλάνη για τον προγραμματισμό των άμεσων ενεργειών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου