Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Στις 25 Ιουνίου, ο Δήμος Βέροιας και η Δήμαρχος, κυρία Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου θα φιλοξενήσουν ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα βραβευθούν Έλληνες ήρωες που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. 
Ο Γιώργος και η Παναγιώτα Λαναρά καθώς και ο Πάτερ Νέστορας Καραμητσόπουλος από την περιοχή της Βέροιας θα βραβευθούν μετά θάνατον με τον τίτλο του "Δικαίου των Εθνών" για το τρομερό θάρρος που επέδειξαν στην διάσωση του Έλληνα – Εβραίου Ιωσήφ Ντανιέλι, της συζύγου του Μπουένα και των δέκα παιδιών τους από τις διώξεις των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα βραβεία θα παραδοθούν στους συγγενείς των οικογενειών Λαναρά και Καραμητσόπουλου.  Ο Σιμόν Ντανιέλι, γιός του Ιωσήφ, ο οποίος σήμερα είναι 82 ετών και διαμένει στο Ισραήλ, θα ταξιδέψει στην Βέροια ειδικά για την εκδήλωση.
Ο τίτλος του "Δικαίου των Εθνών" δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ίδρυμα και Μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ από το Κράτος του Ισραήλ για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η υψηλή αυτή τιμητική διάκριση απονέμεται σε άτομα που έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο για να διασώσουν Εβραίους από τους Ναζιστές.  Για την απονομή του τίτλου διενεργείται διεξοδική έρευνα από το Γιάντ Βασέμ και απαιτείται ειδική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Οι τιμώμενοι λαμβάνουν διπλώματα και μετάλλια από το Γιάντ Βασέμ ενώ αναρτάται και πλακέτα με το όνομα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου σε τελετή που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ιωσήφ Ντανιέλι, έμπορος σιτάρων από την Βέροια, η σύζυγός του Μπουένα και τα δέκα παιδιά τους, μεταξύ τον οποίων και ο Σίμον, αναζήτησαν καταφύγιο στο χωριό Συκιά το 1942 μετά την Ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και την επιβολή αντι-εβραϊκών νόμων.  Η οικογένεια Λαναρά παρείχε στέγη στους Ντανιέλι και τους βοήθησε να κρυφτούν στα γύρω δάση, πολλές φόρες ακόμα και για λίγες εβδομάδες, όταν έρχονταν Γερμανοί στρατιώτες στο χωριό.
Μια ημέρα οι Ναζιστές έκαναν επιδρομή στην Συκιά και απαίτησαν από τον Ιερέα Νέστορα Καραμητσόπουλο να τους αποκαλύψει τους Εβραίους που κρύβονταν στο χωριό. Ο ιερέας αρνήθηκε πεισματικά ότι υπήρχαν Εβραίοι εκεί εξοργίζοντας τους στρατιώτες οι οποίοι έκαψαν το σπίτι του και τον βασάνισαν ξεριζώνοντας την γενειάδα του.
Χάρη σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος της οικογένειας Λαναρά και του Πάτηρ Καραμητσόπουλου ολόκληρη η οικογένεια Ντανιέλι επέζησε.
Σχεδόν 300 Έλληνες έχουν βραβευθεί από το Γιάντ Βασέμ. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια της Κατοχής, Άγγελος Έβερτ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, ο πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου, Λουκάς Καρρέρ και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου